Nekrolog over Thomas Koppel

Med risiko for at virke ufølsom vil jeg skrive en nekrolog over Thomas Koppel.

Verdensmanden, anti-kapitalisten, udenlandsdanskeren, marxisten, Albanien støtten (det var dengang verdens mest lukkede og forstenede socialistiske diktatur), modtageren af livsvarig kunstnerstøtte, sangskriveren og vismanden (ifølge landets fremmeste åndsfyrste: AnnMarie Helger) – er død under ophold på Costa Rica. Stedet hvor velhavende amerikanere (og dem på livvarig kunstnerstøtte fra danske skatteydere) holder ferie, og lader sig opvarte af billig arbejdskraft i den lokale befolkning. Selv om han hadede USA af hele sit hjerte, og brugte hele sit liv på at bekæmpe alt hvad USA stod for, var det alligevel i kapitalismens centrum Los Angeles at han valgte at slå sig ned. Landet, som han hadede, blev i sidste ende det sted der kunne levere den frihed han søgte til sig selv.

Albaniens hovedstad, Tirana, blev mærkeligt nok ikke rammen om hans alderdom – selv dette åbenbart var hans ynglingsland. Måske fordi det ikke længere kunne leve op til hans vision om bibeholdelsen af et menneskefjensk og forstenet socialistisk diktatur – men Albanien endte bare med at være et fattigt lille land, der må kæmpe en brav kamp for at komme på fode efter en menneskealder med kommunistiske psykopater ved magten.

Alle hans hjerneceller levede et godt og frodigt liv i den kreative del af hans hjerne – mens der var goldt og tomt i fornuften og logikkens del.

Min kondolance til hans familie og venner, der nok ser anderledes på den sag.

9 Replies to “Nekrolog over Thomas Koppel”

 1. HØRT 🙂
  Men lidt synd de “menige” Albanere ikke fik lov til at klynge ham op i en lygtepæl, de må så sætte deres lid til at skrighalsen Anisette drejer forbi Albanien…Men det tør hun jo nok ikke *LOL*

 2. Det sårer mig at se en så kold holdning til en så fantastisk personlighed som Thomas Koppel! Ja, faktisk har man næsten helt ondt af dig og dit forvaklede sind!

 3. Hvor, helt nøjagtigt, kommer mit forkvaklede sind til udtryk ? og kan du citere nogen faktuelle fejl ved min nekrolog ?

 4. Unden at skulle gøre mig klog på,hvad der virkelig rører sig i folks hjerter, så er det dog min fulde overbevisning, at netop Thomas Koppel ærligt brændte for at række en hånd ud til alle de mennesker, som af den ene eller anden grund, ikke har fået en chance, enten det er i DK, Albanien eller USA. Mennesker i nød og fattigdom findes under alle systemer, og det er dem Anders Koppel og Anisette har ønsket at vi, os der har så rigeligt, skulle få medfølelse for og prøve at hjælpe, så godt vi hver især formår. Igennem smuk musik og sang kunne de nå mange menneskers hjerter og få det bedste frem i selv den største egoist, og at kunne få det bedste frem i mennesker, er i mine øjne da noget. Den støtte de har modtaget er velfortjent, de har givet noget til mange, som måske har vidergivet noget meget vigtigt til endnu flere, nemlig medfølelse, og med medfølelse i hjertet hos mange mennesker, er der grobund for en bedre og mere retfærdig verden, selv i et kapatalistisk/mig selv nok samfund. Med medfølelse i hjertet ville du aldrig have tolket Thomas Koppels musik og politiske budskaber som du har, så meget ved jeg ihvertilfælde med sikkerhed.

 5. Jeg har ikke tolket på hans musik (som jeg iøvrigt synes var spændende og begavet), men udelukkende forholdt mig til hans faktiske handlinger.

 6. Fint nok, men selv om du kan have ret i, at han af og til i sine handlinger ikke altid fulgte den logiske vej, set i forhold til hans politiske ståsted, så har han altid vist sin medfølelse i forhold til mennesker med svære livsvilkår, og det uanset hvor i verden de befandt sig. At tro på et socialistisk samfund med ligelig fordeling af de goder der forefindes, er da en smuk holdning… at korruption og egoisme/begær har ødelagt den mulighed hvor det er prøvet, ja det er i mine øjne kun trist, men at miste håbet om en bedre verden for alle, er næsten endnu mere trist, så når alle efterhånden har fået nok af x antal fladskærme, x antal mobil tlf, x antal digital kamera m.m., ja så kan det jo være, at de får lyst til at prøve noget helt andet, måske fordi de ikke har fundet den lykke, som vi jo alle søger her i livet, også i Albanien, USA og ja… you name it.

 7. Thomas kæmpede, som i så mange af hans andre storsindede kampe for “de små” i verden, for de nødlidende – også for ytringsfriheden. Derfor har enhver lov at udtrykke hvad han/hun mener og føler, og enhver har lov til at være uenige med hverandre. Imidlertid er det min opfattelse, at Thomas var et uovertruffent musikalsk geni, et for udenforstående ufatteligt godt menneske, indeholdende al den ydmyghed og offervilje, som er med til at gøre verden til et bedre sted. Et menneske som gerne ville give sin sidste skjorte væk til en frysende, sin sidste kop vand til en tørstig, sin sidste krumme til en sulten, og han ville gå i offentlig kamp mod al undertrykkelse, og ofre sin sidste blodsdråbe i kampen for fred og frihed i verden. Enhver har da lov at mene, at dette ikke bør vække dyb respekt og hengivenhed. Dog er det min inderste overbevisning at verden har mistet en meget menneskeligt smuk, en meget hjertestor og særdeles varm menneskekærlig personlighed, som man kan frygte døde af sin årelange kamp for at skabe lys i mørket hos de/os i verden, der ikke har været så priviligerede endda. Igen… enhver har ret til at eje sine egne følelser og meninger, men at kalde Annissette for en skrighals og Thomas for indirekte uintelligent vidner i mine øjne mere om tonedøvhed, umodenhed, ufin manglende indsigt og empati tillige med mine tvivl om, hvem det i virkeligheden er, der ikke har forstået noget af det hele.

 8. Kun dette: Jeg har sorg i mit hjerte, over vi har mistet Thomas Koppel, fordi han sammen med sin dejlige Anizette var et menneske der gav håb – lyste op i en formørket tid! Ære være dit minde, Thomas Koppel. – Dem der kan, slå kærlighedens ring om Anizette og pigerne!

  Fra hjerte til hjerte!
  Edith Havmand Hansen
  Frederiksværk.

Lukket for kommentarer.