Virkelyst kvæles i skatter

Alle jubler over den danske model og usårlige økonomi. Men ikke en af USAs mest indflydelsesrige mediemoguler, hvis mediecirkus i går samlede europæiske erhvervsledere i København. »I kvæler jeres virkelyst i skatter,« lød budskabet fra Steve Forbes.

»I har gang i en masse gode ting. Hvis I nu bare sænkede skatterne, ville jeg ligefrem overveje at flytte hertil!« Sådan har mange udlændinge sagt, men denne gang kom komplimentet fra en af USAs mest indflydelsesrige bladudgivere, Steve Forbes, der udover at udgive det måske mest indflydelsesrige erhvervsmagasin, som bærer familienavnet, også styrer et mindre udgivelsesimperium.

……………….For der er en slange i paradis, og kvælerslangen i Forbes’ hoved hedder skatter:

»Jeres principper for vækst her i landet er førsteklasses,« siger Forbes i et interview med Berlingske Tidende og nævner alle de gamle travere med fleksibelt arbejdsmarked, effektiv – om end oppustet – offentlig sektor, balance i udgifterne og så videre. »Men jeres skattesystem holder jeres innovation og vækst tilbage. I kunne uden videre sænke topskatten fra 63 til 40 procent, for den øgede økonomiske aktivitet, der ville følge, ville kompensere for tabet af indtægter til de offentlige kasser. For et par år siden sænkede den amerikanske regering skatten, og indtægtstabet kom mere end igen i form af øgede indtægter fra stigende aktivitet. At regeringen så valgte at bruge det hele og mere til, er en anden sag.«

Danmark bliver i disse år fremstillet – ikke mindst af danskerne selv – som en model for Europas redning fra sine selvskabte plager i form af lav vækst og rigide samfund, der dræber virkelysten. Derfor havde Forbes’ CEO Forum, hvis tema er; hvordan man får gjort Europa konkurrencedygtigt, også givet »den skandinaviske model« en æresplads som dagens første tema – hvor Steve Forbes havde udpeget sig selv til at give modellen nogle hug.

Da hans opponent, Novos tidligere bestyrelsesformand, Mads Øvlisen, meddelte, at han betalte sin skat – 70 procent, hvilket efterlod ham med 300.000 dollar ud af den million, han tjente – råbte Forbes: »Du er jo underbetalt, Mads! Selv en dugfrisk spiller i den amerikanske baseball-liga tjener mere!«

Skat, skat og atter skat

For Forbes, der også udøver seriøs indflydelse i tunge kredse af republikanske politikere, er problemet ved skatten, at den fratager folk deres basale drivkraft.

»Skat er en afgørende faktor. Nobelpristageren Edward Prescott har lavet en undersøgelse af, hvorfor amerikanerne arbejder så meget mere end europæerne. Og faktisk arbejdede USA og EU nogenlunde lige meget indtil 1960erne, indtil skattesystemerne begyndte at dreje hver sin vej.«

Nu kan man jo diskutere, om arbejde i sig selv adler i en vidensøkonomi, hvor vi skal leve af vores ideer, og hvor højtbeskattede Danmarks økonomiske præstationer sagtens kan måle sig med USAs. Men:

»Hvis man sammenligner Danmark med Minnesota (en af USAs velstillede stater med høj skat og mange skandinaviske efterkommere, red.) er resultaterne sammenlignelige. Hvis man sammenligner USA med EU, vinder USA hver gang. Det handler ikke om kulturel overlegenhed, men om at skabe innovation og mobilitet, hvor alle kan finde et tilfredsstillende job. Apple-grundlægger Steve Jobs droppede ud af universitetet for at studere kalligrafi, et rimelig brødløst fag. Men den viden blev senere grundlaget for Apples måde at designe computere på, og sådan realiserer folk fra de mærkeligste steder deres største ideer.«

Østlande skaber dynamik

Forbes har dog håb for Europa, som omsider ser ud til at være drejet væk fra vejen mod at blive et glorificeret museum: »Det, tror jeg, er ved at forandre sig. Blandt andet på grund af optagelsen af de ti nye østlande. De skaber en ny dynamik, der vil føre til reformer, mens den fælles valuta fører til, at adgangen til kapital bliver bedre. Jeres store udfordring er demografien. Blandt andet er jeres immigrationspolitik alt for passiv – gør ingenting, og alt er fint!«

Og den danske model? »Tænk hvor meget højere jeres produktivitet ville være, hvis I havde lavere skatter!«

https://www.berlingske.dk/grid/business/artikel:aid=755610

Audio kommentar fra skattetryk.dk (lydfil)

7 Replies to “Virkelyst kvæles i skatter”

 1. hmm..men hvis vi sænker skatten så meget, så forsvinder velfærdsstaten, og så er der ikke så meget at blære sig med..om igen.

 2. Allan: du skal ikke blære dig med en velfærdsstat betalt af mig

  Alexander: tror du man får virkelyst af høje skatter ? det er da tåbeligt

 3. Allan: Dit svar på min kommentar er kun på 12 ord, og når alligevel at:
  1) overforsimple min pointe til det absurde
  2) kalde den forsimplede pointe for tåbelig

  Det gav mig det indtryk, at holdninger der er forskellige fra dine, ikke er velkomne her på sitet, så jeg vil sørge for at lade være med at kommentere her.

  Ha’ en super weekend :o)

 4. Hmm..blærer mig alt det jeg vil. Så kan du jo lade være med at blære dig over din indkomst betalt af mig (som forbruger)

Lukket for kommentarer.