Ekstra offentligt forbrug på 10.000 kr. pr. familie

”På trods af mange udsagn om nedskæringer er den offentlige sektor vokset med 7½ pct. siden VK-regeringen tiltrådte. Det svarer til et ekstra offentligt forbrug pr. familie på ca. 10.000 kr.”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

”Udgiftsvæksten er bemærkelsesværdig i lyset af de seneste dages udsagn om nedskæringer. Hertil kommer, at man af hensyn til samfundsøkonomien kunne forvente en slankere offentlig sektor under VK-regeringen. Det er ikke sket. Tværtimod overbyder VK-regeringen Nyrup i udgiftspolitikken frem til 2010. VK-regeringen vil nemlig øge det offentlige forbrug med 4 mia.kr. om året frem til 2010, hvor Nyrup kun ville bruge 2 mia.kr. ekstra” siger Mads Lundby Hansen.

Det fremgår af notatet, at VK-regeringen har øget det offentlige forbrug med 31 mia.kr. i perioden fra regeringsskiftet i 2001 til 2007. Væksten går generelt til sundhedsområdet (ca. 12 mia.kr.), socialområdet herunder børn og ældre (ca. 8 mia.kr.) og undervisningsområdet (ca. 8 mia.kr.). Væksten sker generelt i kommuner og amter, mens staten har haft minusvækst.

Med de flere penge er der fulgt flere ansatte med til kommuner og amter. Ifølge ATP-statistikken er antallet af ansatte i kommuner og amter vokset med 12.000 personer i perioden 2002-2005.

”Regeringens ekspansion af den offentlige sektor er kritisabel af mange grunde. Bl.a. indebærer flere ansatte i kommuner, at der bliver færre personer til rådighed for private virksomheder. Derfor vil en personaleudvidelse i kommunerne indebære, at danske virksomheder skal afvise endnu flere ordrer.” siger Mads Lundby Hansen.

”Herudover hviler regeringens ekspansion af den offentlige sektor på en antagelse om, at flere penge giver bedre service. Det er en forkert antagelse. Vejen til bedre service skal ske gennem reformer i den offentlige sektor, så der fås mere service for pengene. Bedre organisering, bedre ledelse og mere udlicitering er mulige instrumenter. Endelig skal man være opmærksom på, at når det offentlige forbrug øges med 1 mia.kr., er der 1 mia.kr. mindre i råderum til lavere skat. Hvis udgiftsvæksten på 31 mia.kr. var anvendt på lavere skat, kunne alle lønmodtagere have en flad marginalskat på 42 pct. Det ville øge arbejdsudbuddet svarende til ca. 30.000 personer” siger Mads Lundby Hansen.

Cepos

Sandheden om det offentlige forbrug, og ikke den løgn du hører fra Licens Gestapo.

5 Replies to “Ekstra offentligt forbrug på 10.000 kr. pr. familie”

 1. regne regne..

  et offentligt budget på ca 1000 mia(2001). Inflation, 1%.
  det giver lidt over 5a mio i udgifter blot til løninger der stiger.

  Realstigning. 31 mia.

  Så regeringen har skåret 19 mia kroner væk. OG undrer sig over at folk brokker sig?!?

  Se det er sandheden om det offentlige forbrug

 2. Mavepuster.. 1000 mia ?? hvor får du det tal fra ?

  Hold dig fra at regne med andre folks penge. Regn på dine egne behov og arbejd så du kan dække dem, så har du ingen problemer.. Du skal fandme ikke regne med at du kan dykke ned i mine lommer til evig tid. Det slutter snart.

 3. kære allan:

  Hvis det stod til mig, skulle man have lov til at melde sig ud af samfundet, og slippe for at betale skat. Så kunne vi få ro for sådan nogle som dig. Samtidigt skulle I naturligvis betale hæftige afgifter, hver gang i benyttede offentlige steder/servicer. Fx veje eller fortov. 300 kroner per gang ca. Så kunne de være I opdagede at et velfærdssamfund er ok. Ellers er der masser af plads på antarktisk,og ingen skat..hejhej

  Tallen er 450 mia og 2% inflation per år…men det giver det samme..

 4. Fantastisk ide mavepuster.. Den er jeg med på, bare jeg får lige mulighed for at vælge mine ydelser fra andre leverandører end staten..

Lukket for kommentarer.