Et tu, Brute?

Danmark glider lige så stille ned af listen over EU’s rigeste lande. På kun fem år er vi blevet overhalet af Holland, Østrig og sandsynligvis også Sverige…..

…..Oversigten, der er udført at Danmarks Statistik, er baseret på bruttonationalproduktet (BNP) og regnet ud som købekraft pr. indbygger…..

180

Er 180 grader nu hoppet med på den galej ? Måske kan 180 grader forklare mig hvorfor BNP er et udtryk for hvor velhavende jeg er, når statens forbrug regnes med i BNP ? Jo mere staten bruger, jo højere er BNP og jo fattigere er borgerne. Hvis kommunen ansætter endnu et par gøglere bliver BNP højere, men jeg bliver da fattigere.. Eller hvad ? Forklaring udbedes.

3 Replies to “Et tu, Brute?”

 1. Det fordi det netop er dine penge de bruger!
  Lad os sige du tjener 30.000. Du betaler ca. 60% i skat, moms og afgifter, dvs. du bruger 12.000,- og staten bruger 18.000,- kroner.
  Men det er de 30.000 BNP’et bliver udregnet fra.
  Selvfølgelig er det misvisende at bruge BNP til at betegne DIN rigdom. I Danmark kan BNP’et bedre bruges til at betegne statens rigdom.

  Håber det hjælper…

 2. Jeg tror nu ikke at alverdens statistikere, økonomer og andre højtuddannede har taget fejl ved udarbejdelsen af BNP som mål for et samfunds/lands samlede produktion.

  Lad os sammenligne 2 lande – A og B.

  I A udbydes al undervisning af Staten, og er gratis for borgerne. Undervisningen betales igennem skatten.

  I B er der kun privatskoler, som befolkningen selv betaler for.

  Ifølge din fortolkning er borgerne i land B rigere end i land A.

  (NB: Jeg har aldrig forstået hvordan BNP kan opgøres “korrekt”, og hvordan man f.eks. undgår at overførselsindkomster indgår i BNP 2 gange (først udbetales de som løn til de hårdtarbejdende, og indbetalt til Staten som skat … derefter udbetales de f.eks. som dagpenge))

 3. Alex, du misforstår mig. Jeg synes BNP fortæller fint hvor meget der omsættes for i et land – min protest går på at det altid bruges som mål for befolkningens rigdom, hvilket i mine øre er noget sludder. Man bilder befolkningen ind at de er velhavende på baggrund af offentligt forbrug. Offentligt forbrug er en udgift, ikke et aktiv. Du kan ikke bruge penge, som du har tvangsfjernet fra min varetægt og forbruger kollektivt, til at beskrive andet end graden af ufrihed.

  Jeg vil vide hvor meget vi kan købe, når skattten er betalt. Det er et udtryk for rigdom. Det er min fornemmelse at danskerne vil fremstå som EU’s fattigrøve hvis det tal kommer frem. Feks: Hvor mange timer skal jeg bruge på mit arbejde før der holder en betalt Toyota i min indkørsel, sammenlignet med andre europæiske lande ?

Lukket for kommentarer.