Hvad fanden er uetiske aktier ?

Danske Bank-koncernen har de seneste måneder i al diskretion frasolgt aktieposter til en værdi af 179 mio. kr. i 13 selskaber, der ikke efterlever koncernens nye, skrappe krav til etik.

Børsen

Er det firmaer som producerer de våben der beskytter os mod islamistiske psykopater og terrorister ? Er det firmaer som producerer den cigar jeg frivilligt (og med velbehag) ryger nytårsaften ? Er det firmaer som producerer den vodka jeg drikker når jeg er i byen ? Er det firmaer som synes at Danske Bank skal lukke røven og skaffe det bedst mulige afkast ?

Jeg vil strak gennemgå min pension og sælge alt hvad der står Danske Bank på, og jeg håber at alle I andre vil gøre det modsatte. Pengene vil blive investeret i tobak, våben, sprut, kasinoer.. Jo flere der sælger deres “uetiske” aktier, jo større afkast vil jeg få. Kom igang ! Følg Danske Bank, og jeg bliver rigere.

Vice Fund

8 Replies to “Hvad fanden er uetiske aktier ?”

 1. Ja, det er lamt. Hvad er der galt med våbenaktier? Politiet og militæret skal da have noget at skyde med.

 2. De første på danwatch listen er jeg helt enig i, at man bør give den kolde skulder.

  Selskaber der dumper giftigt affald direkte i de floder, almindelige mennesker ernærer sig fra, er ikke iorden ligegyldigt hvad.

  Men har intet problem i, at investere i aktier i A våben. Eller våben i al almindelighed.

 3. Eftersom banken har en direktør der er dårligt uddannet kunne man ellers have håbet på, at denne type pseudo-akademiske overvejelser over, hvilke aktier der er etiske og hvilke der er uetiske, ikke ville kunne finde sted.

  Men ak. Selv folk med kasseassistentuddannelser kan åbenbart få fjollede ideer.

  Mon Den Danske Bank overhovedet har overvejet, at det, som den gør, er dybt uetisk?

 4. Ro på. Jeg var selv lidt skeptisk lige da jeg læste det, men den korte tekst får ikke alle nuancerne med.
  For det første regner man ikke med at “manglen” på disse selskaber i porteføljerne, vil kunne mærkes på afkastet. For det andet er det ikke et totalt forbud mod våbenaktier, blot mod dem der producere “ulovlige” (jf. en-eller-anden-traktat) klyngebomber, samt våbenproducenter der bryder embargoen mod Sudan. Som jeg husker det, er hverken A-våben producenter (findes der overhovedet sådanne selskaber?) eller A-kraft generelt omfattet af listen.
  En del andre selskaber er dog sat på “dialoglisten”, hvilket vil sige at de for en chance for at forklare sig, eller forbedre sig, før end beholdningerne sælges.

  Note: listen kan ses på
  https://www.danskeinvest.dk/site/frame

  Alle selskaberne er faktisk frasorteret på klyngebomber og Sudan.

 5. Nissan er kommet på den sorte liste, fordi deres datterselskab, sælger militært isenkram til Burma og Sudan.

  Noget JEG personligt heller ikke syntes er specielt sympatisk, og jeg ejer endda en Nissan selv.

 6. Jeg opfatter mig selv som en politisk forbruger, og undlader at handle med firmaer jeg ikke bryder mig om. Det er et individuelt valg og ikke noget Danske Bank skal blande sig i.

Lukket for kommentarer.